Hrbtenica

Glavobol / Migrena

18. junija 2020

Kako zelo migrena vpliva na življenje ljudi?


Migrena je hud, intenziven glavobol, ki med napadom zelo vpliva na bolnikovo življenje. Migrena povsem onesposobi, zato je žalostno, da le redko kdo jemlje resno. Običajno niti delodajalec niti sorodniki ne razumejo, kako zelo trpimo z migreno.

Migrena se najpogosteje pojavi v času pubertete, največji vpliv pa ima v najbolj produktivnih letih, med 35. in 45. letom starosti. Potem upade, najbolj pri ženskah, deloma tudi pri moških, vendar pri moških takšnih nihanj v življenjskih obdobjih ni kot pri ženskah. Zakaj? Pomembno vlogo pri tem imajo spol in hormonske spremembe, vendar mehanizmov razlike med spoloma še ni mogoče razložiti. Iz psihosocialnega vidika pa vemo, da je vsak spol povezan z določenimi pričakovanji vedenja v družbi. Če tega ni, se lahko sprožijo številne motnje. Ženske so v sodobni družbi bolj obremenjene kot včasih. Od njih se pričakuje, da bodo delale doma in hkrati v službi, zato prihaja do neenakih obremenitev, posledica pa so lahko tudi somatske težave.

Osebe z migreno potrebuje med napadom mir, saj se ne morejo ne gibati, včasih niti sedeti pri miru. Vsakršna dejavnost samo še poslabša stanje.

Migrena vsekakor močno vpliva na kakovost življenja, ki jo izrazito zmanjša. Zavedati se namreč moramo, da pri migreni ne moremo nikoli govoriti o blagem glavobolu. Vedno je intenziven ali vsaj zmeren, poleg tega pa so prisotni še drugi spremljajoči znaki. Kadar ima kdo blag glavobol, težko govorimo o migreni.

Priporočilo je terapevtska masaže ,ki zdravi vašo glavo in vrat.

Za več informacij smo vam na voljo na kontaktni številki 040/755-027.

Sorodne vsebine