Lifestyle

Nihče nikoli ne reče: “Želim živeti nezdravo!” Seveda vsi želimo živeti zdravo, a včasih ne vemo, kako začeti.

Bodite zadovoljni sami s sabo;
Iz življenja odstranite čim več negative in to naj se začne pri vas samih. Če ne boste imeli dobrega mnenja o sebi, boste težko skrbeli zase in se težko povezovali z drugimi ljudmi. Zato se od danes naprej vsak dan zbudite z lepo mislijo o sebi, prenehajte z negativnimi mislimi, da niste privlačni ali da ste neuspešni. Ste to, kar ste, seveda pa imate vedno možnosti, da postanete bolj zdravi, se naučite česa novega, skratka, rastete kot oseba.

A to vam bo uspelo le, če boste verjeli vase.

Spanec
Če ne dobimo dovolj kakovostnega počitka, nam naslednji dan primanjkuje energije in smo neprestano lačni. In pri tovrstni lakoti kar hrepenimo po nezdravi prehrani. A na spanec je treba gledati tudi bolj dolgoročno. Če daljše obdobje spimo premalo, se nam lahko začnejo pojavljati druge težave, kot so razne kronične bolezni in stanja. Kakovosten spanec vpliva na veliko področij našega življenja, na to, kako učinkovito lahko razmišljamo, se odzivamo na vsakodnevne naloge, delamo, se učimo in se razumemo z drugimi. Zato si od zdaj naprej le privoščite kakšno uro več spanca.

Stres
Dandanes je že vsem “normalno”, da smo pod stresom. Seveda, nekaj zdravega stresa ne škodi, če ta pomeni le to, da nas žene naprej. A če smo napeti dlje časa, lahko to pripelje do slabega počutja in zdravstvenih težav. Zato vsak dan sproti poskrbite, da stres omejite z različnimi sprostitvenimi tehnikami. Čim več se smejte, pa naj bo to v družbi prijateljev ali ob komediji. Globoko dihajte, vsak dan se za trenutek ustavite in se osredotočite le na dihanje. To bo vaša pljuča napolnilo s kisikom in odgnalo napetost. Kdaj pa kdaj si vzemite čas za sproščanje. Vse to vam bo pomagalo premagovati stresne situacije brez hujših posledic.

Prehrana
Za začetek poskušajte uvesti majhne spremembe. Bolje, da je teh le nekaj in da se jih držite, kot da delate drastične spremembe, ki bodo prevelik zalogaj. Poskusite iz manj velikih obrokov narediti več majhnih. Če ste do zdaj jedli od dva do tri obroke, poskušajte iz tega narediti vsaj štiri. Nikoli se ne najejte do popolne sitosti. Vsak dan zaužijte kos najljubšega sadja, ki vas bo nahranil z vitamini in minerali. Pojejte tudi več zelenjave, naj bo ta prisotna v vsaj dveh obrokih dnevno. Poskusite čim več obrokov pripraviti sami.

Gibanje
Seveda to ne pomeni, da se morate zdaj vsak dan intenzivno ukvarjati s športom. Pomeni le to, da poskrbite za nekaj gibanja. Šteje na primer tudi to, da se namesto z avtom ali javnim prevozom nekam odpravite peš. Morda greste peš do trgovine ali na kratek sprehod oziroma počasen tek v naravo. Pazite, da si tovrstno gibanje privoščite vsaj trikrat ali več na teden. Seveda pa naj se vam tu ne ustavi. Ko vam to pride v kri, začnite s kakšno bolj zahtevno vadbo, vsaj dvakrat na teden. Skratka, izberite aktivnost, ki vam je všeč, le tako boste dosledni. In ne pozabite, enkrat na teden pač ne bo dovolj.

Majhne spremembe, ki bodo kmalu postale vsakodnevne navade
Ste že slišali teorijo, da traja (samo) tri tedne, da nam neka nova navada pride v kri? Seveda naš namen ni, da bi uvajali slabe razvade, ampak bomo vnesli nekaj zdravih sprememb v svoj življenjski slog. Ste za? Poskusite upoštevati čim več nasvetov. In še dobronameren namig: ne verjemite teoriji in ne čakajte tri tedne – v novem, bolj zdravem življenjskem slogu začnite uživati že ta trenutek.